Pogoji poslovanja

SPLOŠNI PRODAJNI POGOJI SPLETNE PRODAJE

(v nadaljevanju: Splošni pogoji)



1.   SPLOŠNE DOLOČBE

 
Splošni pogoji določajo pogoje in dolžnosti strank pri uporabi te spletne strani www.dtl.eu.com in nakup izdelkov v spletni trgovini. Spletna trgovina omogoča nakup rezervnih delov za tovorna vozila in priklopnike, pod pogoji teh Splošnih pogojev in glede na vrsto stranke. 
 
Prodaja izdelkov preko te spletne strani izvaja DTL, posredništvo in trgovina z rezervnimi deli, d.o.o., Frankovo naselje 68, 4220 Škofja Loka, matična št. 8506221000 in davčna št. SI 98170562, ki je registrirana pri sodnem registru Okrožnega sodišča v Kranju, z osnovnim kapitalom 7.500,00 EUR (v nadaljevanju: prodajalec), ki je tudi lastnik spletne strani in spletne trgovine.

Odgovorna oseba prodajalca je direktor Dejan Rosič. Prodajalec je dosegljiv na elektronskem naslovu info@dtl.eu.com in na telefonski številki 00386 51 366 469. 

Prodajalec na spletni trgovini nudi izdelke do izčrpanja zalog le kupcem, ki so organizirani kot pravne osebe in so registrirani na območju poslovanja, torej samo medpodjetniško (B2B – business to business) in ne potrošnikom. Območje poslovanja je Francija, Hrvaška, Danska, Nemčija, Italija in ostale države po posebnem dogovoru s prodajalcem. 

Stranka, ki izpolnjuje pogoje iz prejšnjega odstavka tega člena, na spletni trgovini odda prijavo za registracijo bodisi kot gospodarska družba ali kot trgovec. Prodajalec glede na izpolnjene podatke omogoči stranki dostop do njenega dela spletne trgovine.  

V kolikor se stranka ne strinja s temi Splošnimi pogoji in Politiko zasebnosti, te spletne trgovine ne more uporabljati. Splošni pogoji se lahko spremenijo in vse spremembe bodo na voljo na naši spletni strani. 

Kupec jamči in zagotavlja, da so vse informacije in osebni podatki, ki jih posreduje prodajalcu pri uporabi spletne trgovine in spletne strani, resnični in ustrezajo dejanskemu stanju. Prodajalec obdeluje vse informacije in osebne podatke v skladu s Politiko zasebnosti, ki je dostopna na www.dtl.eu.com/politika-zasebnosti/?lang=sl.


2.   NAROČILA

 Prodajalec na spletni trgovini nudi kupcem nakupe rezevnih delov za tovorna vozila in priklopnike do izčrpanja zalog. Prodajalec pregleda prejeto naročilo izdelkov in pošlje potrditveno elektronsko sporočilo o razpoložljivosti izdelkov in sprejemom naročila. Pogodba med prodajalcem in registriranim uporabnikom je sklenjena šele po prejemu potrditvenega sporočila o razpoložljivosti izdelkov in sprejemom naročila.  

Postopek za potrditev naročila:

1. Registracija v spletno trgovino in pri oddaji naročila je potrebno slediti postopku spletnega nakupa.

2. Ko zagotovite vse potrebne informacije, naročilo potrdite s klikom na gumb »Zaključi naročilo«.

3. Nato prejmete povratno elektronsko sporočilo o razpoložljivosti izdelkov in sprejemom naročila. S tem je pogodba sklenjena.

 
Če prodajalec ne pošlje povratnega elektronskega sporočila o razpoložljivosti izdelkov in sprejemom naročila, pogodba ni sklenjena, morebitna že plačana sredstva, pa bo prodajalec registriranemu uporabniku vrnil v roku 5 dni. Prodajalec ima možnost, da tudi po posredovanju elektronskega sporočila o razpoložljivosti izdelkov in sprejemom naročila, kupca obvesti, da pri izvedbi njegovega naročila obstajajo izjemne okoliščine ali izredne razmere (izdelka ni na zalogi saj so naročila prejeta v določenem obdobju povzročila, da izdelka, ki je predmet naročila, ni več na zalogi in ga prodajalec ne more dobaviti kupcu ali pa je čas dobave izdelka nedoločljiv oziroma nesprejemljiv s strani kupca oziroma so nastopile izredne razmere), saj je izpolnitev obveznosti prodajalca postala nemogoča ter ugasne, tako da bo prodajalec o tem obvestil kupca in mu po obvestilu o nastopu teh okoliščin nemudoma povrnil že morebitno prejeto kupnino za izdelek. V primeru takšnih izjemnih okoliščin prodajalec ne nosi nikakršne odgovornosti do kupca, ker potrjeno naročilo ni bilo izvedeno. 

3.   CENE

Cena izdelka, prikazana na spletni trgovini, je podana v valuti EUR (evro) in ne vsebuje vsakokrat pripadajočega DDV-ja (razen če je izrecno drugače navedeno). Cene veljajo v trenutku oddaje naročila. 

V primeru očitne napake pri navedbi cene izdelka v spletni trgovini, si prodajalec pridržuje pravico, da ne izvede naročila po napačno navedeni ceni in kupcu vrne morebitno že plačano kupnino za tak izdelek. Tako, bo prodajalec v kolikor odkrije napako v ceni kateregakoli izdelka, ki ga je kupec naročil, kupca o tem obvesti v najkrajšem možnem času in mu pojasnil napako ter mu predstavil pravo ceno in mu zagotovil možnost, da naročilo glede na pravo ceno potrdi ali odpove. V kolikor prodajalec ne more stopiti v stik s kupcem, naročila ne bo izvedel in se bo štelo, da je naročilo odpovedano in vsi morebitni plačani zneski bodo kupcu v celoti povrnjeni.

Cene ne vključujejo stroške prevoza, zavarovanja prevoza blaga, uvoznih dajatev, izvoznih dajatev ter drugih dajatev in morebitnih davkov, povezanih z dobavo blaga oziroma njegovim prevozom kupcu. Vse to uredi kupec na svoje stroške. Prodajalec lahko kupcu na njegove stroške in po predhodni potrditvi teh stroškov organizira in preda izdelke izbranemu prevozniku. 

4.   PLAČILO

Prodajalec na podlagi pogodbe kupcu zagotovi način plačila izdelkov z bančnim nakazilom na transakcijski račun prodajalca št. SI56 3400 0101 9348 435 odprt pri Sparkasse d.d., swift KSPKSI22XXX. 

Kupec je dolžan plačati kupnino nemudoma po predračunu (v nadaljevanju: »plačilo po predračunu«) ali po računu z odlogom plačila 30 dni od dneva izstavitve računa (v nadaljevanju: »plačilo z odlogom«) na transakcijski račun prodajalca, ki je naveden na predračunu/računu. V primeru izdaje predračuna, prodajalec da na razpolago izdelke kupcu ex works prodajalčev naslov Trzin, Slovenija, šele po prejemu celotnega zneska. V primeru izdaje računa s plačilom z odlogom, prodajalec da na razpolago izdelke kupcu ex works prodajalčev naslov Trzin, Slovenija, skladno z dogovorom.

Za dan plačila računa se šteje datum prispetja plačila celotnega zneska izdanega računa na transakcijski račun prodajalca.

Prodajalec ima pravico takoj in enostransko odkloniti izvedbo naročila ter ustaviti vsa narocˇila in dobave, če kupec dolguje oziroma nima poravnanih zapadlih obveznosti do prodajalca, ne glede na njihovo višino. V tem primeru kupec nosi vse stroške in vso nastalo škodo prodajalcu. Prodajalec ima tudi pravico enostransko odkloniti naročilo, če nastopijo okoliščine, ki močno omajejo zaupanje prodajalca v plačilno sposobnost kupca (npr. občutno poslabšanje finančnega položaja kupca, nelikvidnost kupca, blokada kateregakoli kupčevega transakcijskega računa, uvedba insolvenčnega postopka nad kupcem) ali če se po oceni prodajalca poslabša boniteta kupca.

Prodajalec ima pravico do pobota katerekoli svoje obveznosti do kupca s svojimi terjatvami do kupca. Prodajalec se zavezuje o izvedenem pobotu pisno obvestiti kupca s predložitvijo ustrezne specifikacije terjatev, ki so s pobotom prenehale.

Pri zamudi s plačilom je kupec dolžan plačati zamudne obresti po zakonsko določeni obrestni meri v Republiki Sloveniji od dneva zamude s plačilom pa vse do plačila ter vse stroške, povezane z izterjavo plačila in opominjanjem. Prodajalec lahko za vsak opomin, ki ga pošlje kupcu zaradi zamude pri plačilu, zahteva nadomestilo stroškov opomina v višini 50,00 EUR.

5.   DDV

V skladu z veljavnimi pravili in predpisi so vsi nakupi na območju poslovanja, opravljeni preko spletne trgovine, predmet davka na dodano vrednost (DDV).

V skladu z veljavnimi pravili in predpisi posamezne pristojne sodne oblasti se lahko za blago, dobavljeno v nekatere države članice Evropske unije, uporabi pravilo "obrnjene davčne obveznosti" (194. člen Direktive 2006/112), če je kupec davčni zavezanec za namene DDV ali se to od njega zahteva. Če je temu tako, DDV-ja ne zaračunamo, pod pogojem, da prejemnik potrdi, da bo DDV na dobavljene izdelke obračunal kupec v okviru postopka obrnjene davčne obveznosti.

S potrditvijo naročila kupec izrecno dovoljuje prodajalcu, da izda račun v elektronski obliki in ga kupcu pošlje na njegov elektronski naslov. 

6.   PREVZEM

Prodajalec na svojem naslovu v Trzinu, Slovenija preda kupcu na razpolago kupljene izdelke. 

Prodajalec lahko kupcu na njegove stroške in po predhodni potrditvi vseh stroškov prevoza in stroškov povezanih s prevozom, kot je to določeno v zadnjem odstavku 3. člena teh Splošnih pogojev za kupca organizira in preda izdelke izbranemu prevozniku. 

Prodajalec ne odgovarja za izgubo izdelka, poškodbo ali škodo na izdelku, ki je nastala po prevzemu za prevoz, dokler ni dostavljena kupcu, in za zamudo pri prevozu pošiljke. Če kupec ugotovi, da je bila med prevozom storjena škoda ali je prišlo do poškodbe izdelka, je dolžan opraviti vsa dejanja, potrebna za določitev odgovornosti prevoznika in škodo pravočasno uveljavljati od prevoznika.

7.   VRAČILA

Kupec ima pravico vrniti neuporabljene, nepoškodovane, brezhibne in popolne izdelke ter brez poškodb in brez dodatnih označb na originalni embalaži, v roku 8 dni od datuma nakupa izdelka, v kolikor plača v tretjem odstavku tega člena določeno odstopnino. 

Električni in elektronski izdelki niso upravičeni do vračila. Prav tako izdelki, ki so naročeni na željo kupca in so dobavljeni izrecno za tega kupca niso upravičeni do vračila.

V primeru vračila na željo kupca je kupec dolžan izdelke vrniti na naslov prodajalca na svoje stroške. Prodajalec v tem primeru kupcu obračuna odstopnino v višini 20% vrednosti kupnine z DDV-jem za vrnjene izdelke in kupcu po prejemu brezhibnih izdelkov vrne razliko med plačano kupnino in zneskom odstopnine. 

Odstopnine ni v primeru, ko je prodajalec kupcu prodal napačne izdelke. Prodajalec zaradi morebitne napake v predaji napačnih izdelkov ne odgovarja kupcu ali tretji osebi za morebitno povzročeno škodo.

Kupec je dolžan izpolniti obrazec za vračilo objavljen na www.dtl.eu.com/vracila/?lang=sl in izpolnjen obrazec mora dostaviti skupaj z vrnjenim izdelkom. 

Če je blago vrnjeno v drugačnem stanju, ima prodajalec pravico, da vračila ne sprejme.

8.   STVARNE NAPAKE IN REKLAMACIJE

Kupec je dolžan opraviti količinski in kakovostni pregled izdelkov nemudoma po njihovem prejemu. Morebitne očitne napake je kupec dolžan reklamirati pisno z izpolnitvijo obrazca reklamacijski zapisnik objavljenega na www.dtl.eu.com/pritozbe/?lang=sl, takoj ob prevzemu, najpozneje pa v 8. dneh, sicer se blago šteje za sprejeto, poznejše reklamacije količine in vidnih napak pa niso več mogoče. Skrite napake mora kupec grajati nemudoma, ko jih opazi. Prodajalec ne odgovarja za napake, ki se pokažejo po 6. mesecih od prevzema blaga oziroma storitev. Reklamacije se upoštevajo le pod pogojem, da je blago ustrezno skladiščeno.

Prodajalec upošteva reklamacijo kupca le, če je podana pisno, pravočasno in je utemeljena. Reklamacija mora biti vedno pisna, poslana s priporočenim pismom na poslovni naslov prodajalca ali elektronsko oddana preko spletne strani prodajalca  www.dtl.eu.com/pritozbe/?lang=sl, vključno z izpolnjenim reklamacijskim zapisnikom, v katerem je napaka na izdelku podrobno opisana, in s priloženimi fotografijami izdelka z napako za vsako posamično napako (prodajalec lahko zahteva tudi posredovanje izdelka z napako). Kupec je dolžan prodajalcu omogočiti pregled reklamiranega blaga v roku najmanj 10. delovnih dni po prejemu reklamacije, tako da kupec na svoje stroške dostavi izdelke prodajalcu. Prodajalec ni dolžan obravnavati neustrezno ali nepopolno dokumentiranih reklamacij.

Glede napak in manjka, ki bi nastal med prevozom, odgovarja prevoznik in kupec sam. 

Kupec reklamiranih izdelkov ne sme uničiti brez pisnega soglasja prodajalca.

Prodajalec se je dolžan odzvati na reklamacijo in začeti postopek reševanja reklamacije, kakor hitro je mogoče, najpozneje pa v 10. delovnih dneh od dneva prejema obvestila o reklamaciji, ki vključuje vsa potrebna dokazila glede napake. Reklamacija mora biti rešena v razumnem roku, to je takšnem, ki je objektivno potreben, da se opravijo postopki, potrebni za ugotavljanje dejanskega stanja in rešitev reklamacije.

Prodajalec si pridržuje pravico do zavrnitve reklamacije v naslednjih primerih:

- če ugotovi, da neuporabnost ali poškodovanje izdelka izvira iz nepravilnega ali nepazljivega ravnanja z njim oziroma uporabe izdelka, mehanske poškodbe in okvare v primeru višje sile;

- če je bil izdelek nepravilno izbran ali neustrezno uporabljen v kombinaciji z izdelki drugih proizvajalcev;

- če je bil izdelek nepravilno skladiščen ali nameščen.

Pri utemeljeni reklamaciji prodajalec sam odloči, ali bo napako na izdelku odpravil ali opravil nadomestno izpolnitev ali pa znižal kupnino in izdal dobropis, stroške vračila izdelkov nosi kupec. Kupec nima pravice od prodajalca zahtevati povračilo morebitne škode, ki bi bila posledica stvarne napake na izdelku.

9.   INTELEKTUALNA LASTNINA

Vsebina strani spletne strani in spletne trgovine ter izdelki, vključno z besedili, grafikami, fotografijami, blagovnimi znamkami, drugimi zaščitenimi pravicami intelektualne lastnine, filmi, ilustracijami in v nekaterih primerih zvokom in programsko opremo, je last prodajalca. Te vsebine so zaščitene z zakoni o intelektualni lastnini. Njihova uporaba je dovoljena le ob sklenitvi posebnega pisnega dogovora o prenosu pravic, ki določa prenos proti plačilu. 

10.   

Te spletne strani ne smete uporabljati na neprimeren način z namerno uvedbo virusa, trojanskega konja, črva, logičnih bomb ali katere koli druge programske opreme ali tehnološko škodljivega ali kvarnega materiala. Prav tako ne smete nepooblaščeno dostopati do te spletne strani, strežnika, na katerem je spletna stran nastanjena, ali katerih koli strežnikov, računalnikov ali baz podatkov, povezanih z našo spletno stranjo. Strinjate se, da te spletne strani ne boste napadli preko kateregakoli DOS-napada (preobremenitev strežnika z navideznimi zahtevami) ali porazdeljenega DOS-napada.

Nespoštovanje tega člena se šteje za kršitev, kot je opredeljena v skladu z veljavnimi predpisi. Vsako nespoštovanje tega predpisa bomo prijavili ustreznim organom, s katerimi bomo sodelovali z namenom ugotovitve identitete napadalca. Podobno se v primeru nespoštovanja tega člena dovoljenje za uporabo te spletne strani nemudoma prekine.

Prodajalec ne odgovarja za nobeno škodo, ki je posledica DOS-napada, virusa ali katere koli druge programske opreme ali tehnološko škodljivega ali kvarnega materiala, ki lahko vplivajo na delovanje spletne strani, na vaš računalnik, IT opremo, podatke ali materiale kot posledica uporabe te spletne strani ali prenašanja vsebine s te spletne strani ali tistih spletnih strani, na katere vas ta spletna stran preusmeri.

11.   KONČNE DOLOČBE

Splošni pogoji veljajo za nedoločen čas oziroma do uveljavitve novih ali spremenjenih Splošnih pogojev. Prodajalec si pridržuje pravico do spremembe določb Splošnih pogojev.

Za razlago in presojo vseh določb teh pogojev kakor tudi za urejanje razmerij iz vseh pravnih poslov, ki iz njih izhajajo, se uporablja pravo Republike Slovenije, ob upoštevanju, da je uporaba določb Konvencije Združenih narodov o mednarodni prodaji blaga (CISG) izrecno izključena.

Za vse spore, ki nastanejo med prodajalcem in kupcem je pristojno stvarno pristojno sodišče v Ljubljani, Slovenija. 

Splošni pogoji so lahko zapisani v več jezikih, ob čemer je edino verodostojno besedilo Splošnih pogojev različica, napisana v slovenskem jeziku. Pri sporu, nejasnosti, neskladnosti ali razlaganju se uporablja slovenski jezik. Prevodi so izključno informativni.

Splošni prodajni pogoji so objavljeni na spletni strani prodajalca www.dtl.eu.com/info/3/pogoji-poslovanja in veljajo od 01.10.2021 dalje.